La Edri- Mehmet Emin Tatlı
Erken dönemde doğru ve yanlışı sorguladım. Hayatta o kadar durum var ki insan dünyayı keşfederken neyin doğru neyin yanlış olduğunu sorgulamaktadır.
Genç dönemde ise, iyilik ve kötülük nedir bunlarla ilgili araştırmalar yaptım. Bu kavramlar her insanın başını öyle ya da böyle ağrıtmıştır. İyilik ve kötülük için referans alacağımız bilgi itikattaki mezhepler olan Maturidilik ve Eşarilik görüşlerinde bulunmaktadır. Maturidilik iyilik ve kötülük akılla bilinir derken, Eşarilik de ise ancak ayetle bilinmektedir, görüşünü savunmuştur. Yıllarca bu konu tartışılmış olmakla birlikte bilginler bu iki görüşünde doğru olduğu kabul etmişlerdir.
Olgunluk döneminde ise, insan da biliyorum bilmiyorum görüşü hâkim olmaktadır. İlim ancak âlimden öğrenilir. Bakmayın böyle kelimeler kullandığıma ilim bilmek demektir. Âlim de bilen demektir. Her ikisi de muteberdir. Bir konu da eğer bilginiz yoksa hele de derinlemesine araştırma yapıp öğrenmemişseniz sakın ha biliyorum demeyin. Çünkü gerçekten bilen kişi çıkar ve sizin bildiğinizin aslında eksik öğrenilmiş bilgi olduğunu ispat eder.
Bilmek için bilenden sormalı, kendiniz gayret edip yazılı ve yazısız eserleri araştırmalı ve okumalıyız. Yazısız eser ise tabiat, uzay vs. dir. Avrupa yazısız eserleri okumuş laboratuvar ortamında mikroskop ile derinlemesine incelemiş, kâğıt ortamına da dökmüştür. Çoğu insan ise bu eserleri alıp okumaktan dahi acizdir. Ayette hiç bilen ile bilmeyen bir olur mu denmektedir.
Hülasa; doğru yanlış, iyilik kötülük, biliyorum bilmiyorum ancak araştırıp öğrenmekle mümkündür.
İnsan bilmediğini bilince ancak olgunluğa erişecektir.
Bilmediğimiz kelimeler;
La edri ; bilinmeyen
Maturidi ve Eşari ; itikatta mezhepler