Köleler ve Özgürlükleri – Mehmet Emin Tatlı
Köleler ve Özgürlükleri
Bir kölenin efendisini seçmekte özgür olması onu gerçekte özgür yapar mı?
Efendilerin kalpleri, kölelerin ise paraları yoktur.
Efendilerin merhametleri, kölelerin ise umutları yoktur.
Efendilerin kayıpları paraları, kölelerin kayıpları zamanlarıdır.
Efendiler ölmek istemezler, köleler ise ölmek.
Efendiler insafsız, köleler ise insaflı.
Efendiler zengin, köleler ise fakir.
Efendiler mallarının çok olmasını isterken, köleler ise özgürlüklerini…
Özgürlük yek diğerinin baskısının haricinde hareket etmektir. Peki baskı nedir? Baskı ise insan faktörü de olabilir, eşya da olabilir. Zaman da olabilir, hastalık da olabilir. Çok kötüden kötüye de dönüş olabilir. Eğer iki sahip var ise ve siz sahibin birinin daha az kötü olduğunu düşünüyorsanız az kötü olan kişiye kendinizi köle yaparsınız.
Tabi kölelik 18. YY.’da başlayarak kalktı ve 19. YY.’da neredeyse yok oldu. Ancak yaşadığımız YY.’da kölelik şekil değiştirmiştir. Modern Dünya da insanlık dünya varlıklarına erişemez oldu. Daha çok zengin olmak ve Dünya ya efendi olmak isteyen bir avuç insanın veya şirketlerin elindedir. Dünya varlığının yarısına sahip bir avuç zengin. Diğer yarısına imkan veremeyecek kadar insafsızlaştılar. Daha fazla kan, daha fazla silah, daha fazla ve daha fazla… ya sahip olmak isteyen vahşi kapitalizmi elinde bulunduranlar. İnsanlığa ve dünyaya daha fazla kölelik getirmektedir. Bugün modern kölelik diyebileceğimiz kelimeler ile kavramlar ile demokrasi ve insan hakları adı altında insanlık sömürülmektedir.
Günümüzde neredeyse tüm Dünya da benimsenen asgari ücret, en az yaşama standardı için tespit edilen ücret biçimidir. Bu rakamlar yoksulluk sınırının hatta açlık sınırının da altında kalmıştır.
Günümüzde Uluslararası Çalışma Örgütünün tespitlerine göre en az Dünya da 30 milyona yakın insanın köle gibi hayat sürdüğünü raporlarında yazmaktadır.
Katarda inşaat işçileri, Afrika’nın açlık sınırındaki insanların göçmen halleri, Hindistan da maden işçileri yaygın biçimde kaçak çalıştırılıp, neredeyse köle düzeyinde zorluklarla baş başa bırakılıyor. Çocuk işçiliğinin Dünya da çok yaygın olduğu da ayrı bir başlıktır.
Değerlendirmeleri şöyle kenara koyup, düşünelim.
Seçimler sonsuzdur. Öyle ise neden fakirlik var?
Seçimler evrenin sonsuzluğu kadar geniştir. Öyleyse neden insanlık köle gibi davranıyor.
Sorgusuz sualsiz seçim yapmak, hatta gönüllü itaat köleleştirir. Peki neden farklı bir şey denemiyoruz.
Sunulan her seçenek çok güzel olmasına rağmen en iyi tercih olmayabilir. İtiraz etmek korkunç mu?
Bir şeyi faydalı ve zararlı yapan insanın iradesidir. Öyleyse esas köle irademiz mi?
Özgürlük seçeneklerin çok olmasıdır.
Özgürlük kısıtlı olmamaktır.
Özgürlük seçenekleri çoğaltmaktır.
Eşyayı elde etmek isteyen kimse kazanılacak bir insan kalbi için neden uğraşmaz? Eşya insan için varken neden insan eşyaya köledir? Galiba asıl köle, eşyayı elde etmek için uğraşan kimsedir.
Bir avuç efendi varken bir de bu efendiler aynı grupta iken, kölenin efendisini seçmesi özgürlük değildir.
Mehmet Emin TATLI