Koordinatörlüğünü Fikriyat Derneği yönetim kurulu üyesi Mehmet Emin Tatlı’nin yürüttüğü kütüphanenin açılışına birçok okul yöneticisi öğrencilerinin yanı sıra , dernek yöneticileri ve üyeleri katıldı.
01.03.17
Gaziantep Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim görevlisi ve yazar Mehmet Sabri Genç ‘in katılımıyla ” Soyut işgal ve dönüşümler” adlı programımızdan kareler…
01.06.2016
Tüketim,Sosyal Kimlik ve pazarlama
Gaziantep Üniversitesi Uluslar arası Ticaret ve Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd.Doç.Dr. Hasan Aksoy’un katılımıyla gerçekleşen etkinliğimiz
11.05.2016
Terörle Mücadelede en Etkili Yöntem Gaziantepli Ruhudur.
11 Mayıs Çarşamba Günü, Fikriyat Düşünce ve Araştırma Derneği’nin davetlisi olarak Gaziantep’e gelen Terör ve Güvenlik uzmanı Mete Yarar, son dönemlerde yaşanan terör olaylarını ve bölgesel güvenlik konularını değerlendirdi. Savaş ve Terörün ne olduğunu anlamak için Irak’a bakmanın yeterli olduğunu söyleyen Yarar, sadece savaşta ölenlerin sayısı bir milyon ve 15 yıl geçmesine rağmen hala bir siyasal istikrar sağlanamadığını belitti. Her gün patlamalarda onlarca kişi olmasına rağmen Dünyanın hiçbir yerinde duyulmadığını ifade etti. Suriye’de yaşanan olaylara da değinen Yarar, “Türkiye’nin bu savaşın çıkmaması için çok uğraştı”. Savaşı Türkiye çıkarmadı ama faturayı Türkiye ödüyor.
Kilis’e atılan bombalara değinen Yarar, IŞID’la etkin mücadele de tampon bölgenin gerekli olduğunu söyledi.
Terörle mücadelenin sadece güvenlik güçlerinin işi olmadığını belirten Yarar her insanın konunun önemini anlaması ve birlik beraberlik içinde toplumsal barışın tesis edilmesi gerekliliği üzerinde durdu. Bu açında Gaziantep’in önemine değinen Yarar, “Gaziantep kültürünün terörle mücadelede en etkin silah” olduğunu belirtti. Gaziantep savunmasında dünyada eşine az rastlanır bir mücadele verildiğini ve bunun Karayılan’ın, Şahinbey’in ve diğer kahramanların etnik ve mezhepsel bir ayrışmanın üzerine çıkıp birlik olarak Fransızlara karşı mücadele ettiklerini belirtti. Uzun yıllardan beri Gaziantep, gelen göçleri kendi kültürü içine alıp bir Gaziantepli kültürü oluşturabildiği için terör bu şehirde barınamamıştır. Bu kültürün devam ettirilmesinin önemine değindi.
Terörle mücadelenin uzun zaman alacağını belirten Yarar, sadece patlamalar ve silahlı mücadele değil psikolojik etkilerinin ortadan kalmasının on yıllar alabileceğini belirtti. Mücadelenin başarıya ulaşmasının farkındalık ve birlikte yaşama kültürünün önemsenmesi ile başarılabileceğinin altını çizdi.
Çok sayıda kişinin katılımı ile tamamlanan program geç vakitlere kadar devam etti.
19.04.2016
Benim Küçük Kütüphanem açılışı
30 Mart ’16
Batalhöyük Cafe’de üye adayları ile tanışma toplantısı gerçekleştirildi. Fikir alışverişleri ve beklentilerin de dile getirildiği toplantı geç saatlere kadar devam etti.
Benim Küçük Kütüphanem
18 Şubat ‘016
Fikriyat Düşünce ve Araştırma Derneğinin düzenlemiş olduğu “Gereklilik ve Bağımlılık arasında Teknoloji” konulu panel Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde gerçekleştirildi.
Bilişim Uzmanı Abdurrahman Koçak ve Yeşilay Gaziantep Şube Başkanı Fatih Tamer’in katıldığı programda öğrencilere teknolojinin gelişimi ve gelişim sonrası karşılaşılan problemli durumlara değinildi.
Koçak teknolojinin geldiği nokta ile ilgili yaptığı sunumda özellikle kitle iletişim araçlarının son yıllardaki hızlı gelişiminin hayatımıza çok farklı noktalardan etki ettiğini belirtti. Oluşan yeni durumun birçok farklı fırsatı da barındırdığını belirten Koçak, “üreten ve uygulayan değil de teknolojiyle oyalanan olmak en kötü durumdur. Oyun dünyasından sosyal medyaya birçok farklı alanda yeni iş alanları açılmakta, bu alanlarda çalışanların nerdeyse 100 yıllık şirketlere ciro açısından fark atabilmektedir. Mobil cihazların ve sosyal medyanın kullanımının çok hızlı yayılmasının beraberinde sorunlar da getirebilmektedir. Özellikle güvenlik alanında yapılan yanlışlar kişisel bilgilerin kolaylıkla çalınmasına sebebiyet vermektedir” diyerek gençlerin teknoloji noktasındaki farkındalığının artması gerektiğini belirtti.
Yeşilay Gaziantep Şube Başkanı Fatih Tamer de yaptığı sunumda teknolojinin oluşturduğu kolaylıklarla birlikte insanın doğal iletişim kurma biçimini ortadan kaldırabildiğini ve dünyanın farklı yerlerinde teknolojinin yanlış kullanımı sonucu ölümlerin yaşanabildiğini belirtti. İnsanların selfie çekmek adına inanılmaz şeyler yaptığını anlatan Tamer , ” Maalesef Antalya’da geçtiğimiz günlerde selfie çekmek için yola yatan gençlerin bir kamyonun çarpması sonucu hayatını kaybettiğini gördük. İnsanı hiçleştiren yaşamını ve hatta ölümünü anlamsızlaştıran bu tür olaylar teknolojinin dikkatli kullanılması gerektiğini bize yeniden hatırlatıyor. Yanlış teknoloji kullanımının gerçek olmayan bilgilerin kolaylıkla paylaşılması ve algıların yönlendirilmesi gibi problemleri her gün daha da artırdığını ve tüm bunların sonucunda bağımlılığa yola açtığını belirtti. Teknoloji bağımlılığının sigara, alkol ya da uyuşturucu kullanımının beyne yaptığı hasar ile aynı seviyede olduğunu belirten Tamer, bütün kolaylıklarına rağmen doğal iletişim yollarının artırılması, internet ve telefon kullanımının kişinin kendi tarafından sınırlandırılması gibi yollarla bağımlılık tehlikesinin ortadan kalkabileceğini söyleyerek konuşmasını tamamladı.
http://www.milliyet.com.tr/gaun-de-gereklilik-ve-bagimlilik-arasinda-gaziantep-yerelhaber-1229051/
14 Ocak 2016
Fikriyat Düşünce ve Araştırma Derneği’nin organize ettiği “Belirsizlikler ve Ekonomik İstikrar, 2016 yılında Dünya ve Türkiye Ekonomisini Neler Bekliyor” konulu panel Şehitkamil Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Rüstem Yanar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele Prof. Dr. Kerem Alkin ve Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık konuşmacı olarak katıldı. Son dönemde Dünya ekonomisinde bir “Ad değişikliği” yaşandığını belirten Alkin, 1978 yılından itibaren Çin’in ihracata dayalı büyüme stratejisinin başarılı bir şekilde uygulaması neticesinde hızlı bir büyüme sürecine girdiğini söyledi. Ancak artık bu stratejinin sonuna geldiğinden bahseden Alkin’e, Çin ekonomisindeki yavaşlamanın tüm dünyada emtia piyasasını etkilediğini ifade etti.
Dünya Nüfusundaki hızlı artışın önemine dikkat çeken Alkin, Çin ve Hindistan’ın önümüzdeki yıllarda dünya nüfusunun yüzde 25’lik bir kısmını oluşturacağını bu nedenle bu ülkelere mal satabilmenin öneminden bahsetti. Çin ve Hindistan’ın artan önemine karşın AB ve ABD’nın küresel güç kaymasının önüne geçebilmek için ortak Pazar oluşturabilmek için Trans Atlantik Ticaret Anlaşması’nı yaptıklarını belirten Alkin, Önümüzdeki dönemde Gelişmiş ülkelerdeki nüfusun hızla yaşlanmasının bu ülke ekonomilerini olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi.
GTO Başkanı Eyüp Bartık ise, Gaziantep’te genç nüfusun toplam nüfusa oranının yüzde 58 olduğunu, bunun Türkiye ortalamasının üzerinde ve ekonomik dinamizm için büyük bir avantaj olduğundan bahsetti. Gaziantep ekonomisindeki hızlı gelişme dinamiğinden bahseden Bartık, Son dönemde gerek ihracatta gerekse ekonomideki yavaşlamaya rağmen, Gaziantep’in İhracat sıralamasında ve ve yurt içi satış hacminde Türkiye’de 6. Sırada olduğunu belirtti. Sanayide yeni ürün geliştirmenin önemine vurgu yapan Bartık, Trans Atlantik anlaşmasına Türkiye’nin dahil edilmesinin çok önemli olduğunu belirtti.
Panel dinleyicilerden gelen soruların cevaplanmasının ardından katılımcılara plaketlerin takdim edilmesi ile sona erdi.
4 Aralık 2015 Cuma günü Batalhöyük Cafe’de, Doç Dr. Rüstem Yanar tarafından “Kapitalizm, Nereye Kadar” konulu bir program gerçekleştirildi. Çok sayıda davetlinin ve misafirin katıldığı programdan kareler…
http://www.anteppress.com/kapitalizm-nereye-kadar/