Twitter’de avatar, Facebook’ta içerik…-Abdurrahman Koçak
“Twitter’de avatar, Facebook’ta içerik…”
(Sosyal medya kamyonunun arkası yazıları #1)
Hiç düşündünüz mü? Twitter’de insanlar neden avatarlarını değiştirmez?
Ya da değiştirdikleri zaman bu değişikliği takipçilerinin gözüne sokmak için bir kaç gün, avatarının büyük halleriyle birlikte “Artık avatarımı değiştirme zamanı geldi” ya da “değişiklikte ferahlık vardır” diye twit atarlar?
Evet, Twitler, twitler… 140 karaktere sığdırılan, özetin özeti yazılar olmasına rağmen hepsini okumaya üşeniriz. Tabi bunun bir çok nedeni var: gerekli gereksiz takip edilen ünlülerin; sırf onlar tarafından takip edilmek için takip ettiğimiz sosyal medya ikoncanlarının ve retweet canavarlarının twitleri haliyle twit kalabalığına yol açıyor ve farkında olmadan bizi avatarlara yöneltiyor. Malumunuz, görsel ögeler beynimizde yazıya göre daha hızlı bir şekilde işleniyor. İşte bu durumda; gerçekten takip ettiğimiz insanları beynimiz hızlı bir şekilde ayırt edebiliyor ve sadece onların twitlerini okumaya yönlendirebiliyor. Bu durumda avatarını değiştiren biri, bi anda popularitesini yitirebiliyor. Bilinçaltımıza bu mesaj o kadar güçlü bir şekilde gidiyor ki biz dahi takipçilerimizin sadakatini göz önünde bulundurarak Facebook’ta profil fotoğraflarımızı hunharca değiştirmemizin aksine Twitter’deki avatarımızı değiştirmeyi aklımızın ucundan dahi geçirmeye korkuyoruz.
Gelelim Facebook’a; Facebook bir çok mutlimedya ögeyi paylaşmaya imkan sunduğu için paylaşanın değil paylaşılanın değerli olduğu bir yer haline geldi. Bu nedenle Twitter’in aksine takipçi sadakati çok düşük kalmaya başladı. Dikkat ettiyseniz Facebook’ta “Şu adamın paylaşımları çok güzel oluyor, özellikle profiline gireyim de son paylaştığı şeylere bir bakayım” demezken; Twitter’de gerçekten takip ettiğiniz insanların sayfasına girip son twitlerini inceleyebiliyorsunuz. Bunun nedeni şu şekilde açıklanabilir: Facebook sosyal paylaşım ve eğlence aracı olma yolunda önemli bir yok kat etti; Twitter ise bunların üzerinde samimiyet vaad ediyor.
O yüzden yazının başındaki mottomuzda belirtildiği gibi; eğer takipçi sadakatine önem veriyorsanız Twitter’de avatarınızı değiştirmeyin ve takipçilerinizin sizden beklediği “samimi” içeriği paylaşmaya devam edin. Facebook’ta ise çok takip edilen popüler biri olmak için “kasmayın” çünkü itiraf etmek gerekirse onlar(takipçileriniz) muhtemelen şu an sizi başka birileriyle aldatıyorlar. Evet onlar içerik düşkünü, maymun iştahlı şıpsevdi insanlar. Siz, daha çok, hayatınızla ilgili gelişmeleri paylaşmaya yönelin . Gerçek sadakati o şekilde bulup huzura erişebilirsiniz.
Bu arada: Friendfeed, Twitter’in samimiyeti + mikroblogluğunun yanı sıra Facebook’un sosyal paylaşım + eğlence aracı olma özelliklerini bünyesinde barındıran bir sosyal ağ sitesi olmasına rağmen medyada şişirilemediği için bakir kaldı. yoksa bu yazıda daha detaylı incelenmesi gerekirdi. Seni çok seviyoruz Friendfeed…