“Gereklilik ve Bağımlılık Arasında Teknoloji” programı basın bülteni
Fikriyat Düşünce ve Araştırma Derneği’nin düzenlemiş olduğu “Gereklilik ve Bağımlılık arasında Teknoloji” konulu panel Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde gerçekleştirildi.
Bilişim Uzmanı Abdurrahman Koçak ve Yeşilay Gaziantep Şube Başkanı Fatih Tamer’in katıldığı programda öğrencilere teknolojinin gelişimi ve gelişim sonrası karşılaşılan problemli durumlara değinildi.
Koçak teknolojinin geldiği nokta ile ilgili yaptığı sunumda özellikle kitle iletişim araçlarının son yıllardaki hızlı gelişiminin hayatımıza çok farklı noktalardan etki ettiğini belirtti. Oluşan yeni durumun birçok farklı fırsatı da barındırdığını belirten Koçak, “üreten ve uygulayan değil de teknolojiyle oyalanan olmak en kötü durumdur. Oyun dünyasından sosyal medyaya birçok farklı alanda yeni iş alanları açılmakta, bu alanlarda çalışanların nerdeyse 100 yıllık şirketlere ciro açısından fark atabilmektedir. Mobil cihazların ve sosyal medyanın kullanımının çok hızlı yayılmasının beraberinde sorunlar da getirebilmektedir. Özellikle güvenlik alanında yapılan yanlışlar kişisel bilgilerin kolaylıkla çalınmasına sebebiyet vermektedir” diyerek gençlerin teknoloji noktasındaki farkındalığının artması gerektiğini belirtti.
Yeşilay Gaziantep Şube Başkanı Fatih Tamer de yaptığı sunumda teknolojinin oluşturduğu kolaylıklarla birlikte insanın doğal iletişim kurma biçimini ortadan kaldırabildiğini ve dünyanın farklı yerlerinde teknolojinin yanlış kullanımı sonucu ölümlerin yaşanabildiğini belirtti. İnsanların selfie çekmek adına inanılmaz şeyler yaptığını anlatan Tamer , ” Maalesef Antalya’da geçtiğimiz günlerde selfie çekmek için yola yatan gençlerin bir kamyonun çarpması sonucu hayatını kaybettiğini gördük. İnsanı hiçleştiren yaşamını ve hatta ölümünü anlamsızlaştıran bu tür olaylar teknolojinin dikkatli kullanılması gerektiğini bize yeniden hatırlatıyor. Yanlış teknoloji kullanımının gerçek olmayan bilgilerin kolaylıkla paylaşılması ve algıların yönlendirilmesi gibi problemleri her gün daha da artırdığını ve tüm bunların sonucunda bağımlılığa yola açtığını belirtti. Teknoloji bağımlılığının sigara, alkol ya da uyuşturucu kullanımının beyne yaptığı hasar ile aynı seviyede olduğunu belirten Tamer, bütün kolaylıklarına rağmen doğal iletişim yollarının artırılması, internet ve telefon kullanımının kişinin kendi tarafından sınırlandırılması gibi yollarla bağımlılık tehlikesinin ortadan kalkabileceğini söyleyerek konuşmasını tamamladı.